14та Меѓународна Младинска Конференција – “Европски вредности за иднината на Југоисточна Европа„

14та Меѓународна Младинска Конференција – “Европски вредности за иднината на Југоисточна Европа„

Годинава традиционално по 14ти пат ќе се одржи Меѓународната Младинска Конференција “Европски вредности за иднината на Југоисточна Европа”, од 22-26ти септември во Крушево, Македонија. Конференцијата е организирана од страна на Младински Сојуз-Крушево и Фондацијата Фридрих Еберт, канцеларија Скопје, и е поддржана од Пактот за стабилност за Југоисточна Европа, финансиран од страна на Германија

Интервју со Снежана Лупевска Созен: Судиите се ставени во функција на политичарите додека новинарите алатка на политичките партии

Интервју со Снежана Лупевска Созен: Судиите се ставени во функција на политичарите додека новинарите алатка на политичките партии

Приватноста на обичниот граѓанин наспроти функционерите и јавниот интерес, слободата на медиумите, притисокот врз новинарите и нивната ( не )зависност, судството во МК….многу повеќе во интервјуто за Излез

Центарот за управување со промени со тренинг за младите новинари

Центарот за управување со промени со тренинг за младите новинари

Истражувачкото новинарство во Македонија, слободата на изразување на медиумите и новинарите, како и поимно и правно разграничување на слободата на изразување и сличните концепти како говор на омраза, клевета и навреда се само дел од темите кои што беа разработени од страна на врвни новинари на втората по ред работилница насловена како “Истражувачкото новинарство – ..

Активирај се!

Активирај се!

Слушни успешни приказни на средношколци кои направија промена во твојата заедница! На 14.05.2016, во Кино Култура, осум тима на средношколци кои во рок 3 месеца реализираа граѓански иницијативи и поттикнаа позитивна промена во своите заедници ќе добијат можност да ги споделат своите успешни приказни со присутните во публиката и жири- комисијата и да ги убедат ..

Повик за учесници – „Лидер е оној кој го знае, го оди и го покажува патот“

Повик за учесници – „Лидер е оној кој го знае, го оди и го покажува патот“

Младите можат втора година по ред го реализира проектот „МЛАДИНСКИ ЛИДЕРСКИ ИНИЦИЈАТИВИ“ со поддршка од Цивика Мобилитас(Проект на Швајцарската агенција за соработка и развој (СДЦ), претставен од Швајцарската амбасада во Република Македонија кој го спроведуваат НИРАС од Данска, Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Шведскиот институт за јавна администрација (СИПУ)), Швајцарски национален младински совет и во соработка со SEED Швајцарија и Институт за индивидувален и организациски развој Симбиотка

Повик за учесници на работилници на тема „Општестевени промени преку Форум театар “ во период април – мај 2016

Повик за учесници на работилници на тема „Општестевени промени преку Форум театар “ во период април – мај 2016

Цма Крик објавува повик за учесници на работилници кои ќе се реализираат во Скопје во период април – мај 2016. Целта на работилниците е да се даде пристап на младите кон младинска работа на територијата на Скопје

Станица Студентска 4.0

Станица Студентска 4.0

Отворен е повик за учество на работилници кои ќе се оддржат во склоп на целодневниот  студентскиот настан “Станица:Студентска 4.0.„. Имено, посетителите покрај дел од предавањата, можат да учествувваат и во три работилници. 1. Работилница за индустриски дизајн Концептот на работилницата опфаќа кусо предавање за индустрискиот дизајн, на кое ќе бидат објаснети основите и теоретската позадина на оваа ..