Одржан петтиот Марш на толеранцијата — Македонија има љубов за сите

Одржан петтиот Марш на толеранцијата — Македонија има љубов за сите

Минатата сабота, под слоганот „Македонија има љубов за сите — насилството не почнало и нема да заврши со мене!“, се одржа петтиот Марш на толеранцијата.

На 16 ноември 2013 година, пред Владата на Република Македонија, беше одржан петтиот по ред Марш на толеранцијата. Организатори на маршот беа Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ и ЛГБТ-центарот за поддршка, а во реализацијата на маршот се придружија: Х.Е.Р.А., асоцијација за здравствена едукација и истражување; Коалицијата „Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници“; Субверзивен фронт, здружение за критички пристап кон родот и сексуалноста; Tiiiit! Inc., женско движење; СТАР-СТАР, граѓанска иницијатива за промоција и унапредување на правата на сексуалните работници, Terra Floria, здружение за заштита на животната средина; Паркобрани; Плоштад Слобода; Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство; ХОПС — опции за здрав живот; Анима мунди, здружение за заштита на животните; Националниот ромски центар, Центарот за слобода „Цивил“, како и Младинскиот образовен форум.

Под слоганот „Македонија има љубов за сите — насилството не почнало и нема да заврши со мене!“, годинашниот марш, кој се организира по повод одбележувањето на Меѓународниот ден на толеранцијата, беше посветен на правото на живот без насилство. Повеќе од 150 граѓани се упатија од просторот пред Владата на РМ, по улица „Македонија“, преку истоимениот плоштад и преку Камениот мост, до платото пред стоковната куќа „Мост“, повикувајќи на запирање на насилството, кое станува секојдневие во македонското општество. Претставниците на граѓанските здруженија-организатори на маршот, упатија апел до државните институции да ги санкционираат сите акти на насилство, особено оние врз маргинализираните, исклучените и ранливи општествени групи, кои и најчесто се жртви на насилство.

Во таа насока, само во изминатата година, бројот на случаи на насилство врз ЛГБТ-лицата беше забележливо зголемен поради зголемената видливост на ЛГБТ-темите во јавниот дискурс. Минатата година, на истиот Марш на толеранција, беа нападнати двајца активисти; самиот ЛГБТ-центар за поддршка беше мета на напади неколку пати од основањето во октомври 2012, а домот на еден млад актер, којшто отворено се произнесе како хомосексуалец, беше каменуван двапати. Беше забележано и семејно насилство мотивирано од хомофобија, а хомофобичниот говор на омраза беше многу присутен во јавниот простор, особено на социјалните медиуми.

Македонија не ги вклучува експлицитно сексуалната ориентација и родовиот идентитет во Законот за заштита и спречување на дискриминација. Кривичниот законик не препознава злосторства мотивирани од хомофобија и трансфобија, а и говорот на омраза заснован на сексуална ориентација и родов идентитет, исто така, е правно несанкциониран. Случајот со претепаните тројца малолетници на организираната т.н. „Контрагеј парада“ во јуни годинава е само еден од многуте случаи, во кои отсуството на законски санкции на злосторствата мотивирани од хомофобија и трансфобија дава простор ваквото насилство да се ефектуира. Едновремено, и отсуството на експлицитна осуда на хомофобичните злосторства од страна на политичкото водство, во спрега со засилените хомофобични реторики во јавниот дискурс и евидентната хомофобија во образованието, само го легитимираат насилството врз ЛГБТ-лицата.

Наспроти уочената состојба, Маршот на толеранцијата е еден од ретките видови протести каде непривилегираните, исклучените, маргинализираните и ранливите општествени групи се обединуваат во повикот за толеранција и почитување на различностите.

Антонио Михајлов

Фотографии: Елена Фидановска

СПОДЕЛИ КОМЕНТАР

Скорашни содржини

StartQube летен камп за стартапи

StartQube летен камп за стартапи

Од денеска официјално се пуштени во продажба билетите за StartQube, летен камп за стартапи со интрнационален дух, а на веб страната на настанот (http://startqube.codequbate.me/) се објавени и сите информации.

Повик за дисеминатори

Повик за дисеминатори

Здружението Студентска организација „Излез“, во рамките на проектот „Млади информирани, млади активирани“, објавува повик за вклучување на 8 младински работници од Скопје, Велес и Куманово во улога на дисеминатори/ информатори за потребите на проектот.

Академија МЛАДИ

Академија МЛАДИ

Национален младински совет на Македонија ги повикува сите заинтересирани организации да номинираат најмногу двајца млади, на возраст од 15 до 29 години, кои сакаат да стекнат знаење и вештини за младинска информиранист и креирање на стратешки документи за младинска информираност. Номинациите можете да ги испратите на info@nms.org.mk, најдоцна до 16 август 2015 година.

Меѓународното лимнолошко друштво со поддршка за Охрид SOS

Меѓународното лимнолошко друштво со поддршка за Охрид SOS

На покана на Меѓународното лимнолошко друштво (МЛД), Охрид SOS се претстави со свој прилог во последното издание на Билтенот на МЛД од јуни 2015 г. Во текстот покрај актуализацијата на постоечката еколошка закана врз Охридското Езеро и непроценливата важност на неговата биолошка разновидност, Охрид SOS посочи и на потребата од нова визија во развојот на туризмот.

“е-ENGAGEMENT”

“е-ENGAGEMENT”

Проектот има за задача да ги промовира предностите и придобивките од информатичките и комуникациските технологии помеѓу младите луѓе со посебен акцент на агажманот во информатичкото општество. Младите ќе учат да најдат информации, да формираат мислење, да ги изразат своите сопствени ставови како и да придонесат за позитивни промени во општеството без разлика дали дејствуваат во нивно лично име, преку училиште или преку одредена младинска група. На конференцијата ќе земат збор многу активни млади луѓе кои ќе се обидат да ги мотивираат младите да земат поголемо дигитално учество во општеството.

„Let’s Do It!“ движењето и „Ајде Македонија“

„Let’s Do It!“ движењето и „Ајде Македонија“

Македонија за прв пат ја реализираше глобалната акција на “Lets do it world” на 6-ти октомври 2012 година со организирање на над 440 отпадни локации во 54 општини, во кои беа вклучени над 55 000 граѓани и отстранети 60 000 м3 отпад. Отпадот беше однесен во Дрисла и општинските депонии, а беа собрани и 20 тони пет амбалажа и над 10 тони хартија кои беа рециклирани од страна на постапувачите. Во акцијата беа вклучени 225 основни и 62 средни училишта со едукативни предавања и работилници од Зелениот Пакет Јуниор, собирање на стара хартија и акции за чистење на училишните дворови и околината.

Пиши ни го своето мислење