Фо(то)ртура од скопскиот „Медицинар“

Кога државните студентски домови во Македонија се предмет на дискусија, врти-сучи, ништо ново не можеш да чуеш. Едноставно, толку многу се зборувало и се расправало за нив, што секој натамошен обид за дебата личи на залудно потрошено време. Неодамна, надлежните дојавија дека во текот на летото 2014 година ќе се реновира студентскиот дом „Гоце Делчев“. Во меѓувреме, студентската населба „Невена Георгиева-Дуња“, лоцирана во кругот на универзитетските клиники во Скопје и попозната како „Медицинар“, останува нем сведок на несреќниот студентски живот во земјата. Ако не сте знаеле, неминовно да се спомене, секој студент месечно издвојува три илјади денари за сместувањето во „Медицинар“. Што се добива за тие пари?

Дена Миладиноска

Дена Миладиноска

Дена Миладиноска

Дена Миладиноска

Дена Миладиноска

Дена Миладиноска

Дена Миладиноска

Дена Миладиноска

Дена Миладиноска

Дена Миладиноска

Фотографии: Дена Миладиноска

СПОДЕЛИ КОМЕНТАР

Скорашни содржини

Се буди сè! Извира од нас! [галерија]

Се буди сè! Извира од нас! [галерија]

Објективот на Елена Фидановска, фати се, собра на едно место, го измеша. Финалниот производ е генијален.

ENGAGE-ВИЗИЈА КОЈА СТАНА РЕАЛНОСТ

ENGAGE-ВИЗИЈА КОЈА СТАНА РЕАЛНОСТ

Четврта година по ред, конференцијата за друштвен активизам, ENGAGE,во организација на Младинскиот образовен форум (МОФ), викендов ги собра на едно место граѓанските и интернет-активистите, новинарите, студентите,љубителите на активизмот, претставниците на невладините организации, на граѓанските движења, како и претставниците од Студентскиот, Средношколскиот, Професорскиот и Наставничкиот пленум, основачите на активистички платформии други. Од едноставна идеја, да се иницираат општествено-прогресивни промени во Македонија и да се насочат младите да размислуваат токму во таа насока, денес ENGAGE стана тренд, омилен меѓу младите и повозрасните од најразлични општествени сфери кои искрено сакаат да придонесат за подобрување на животот во нашата земја.

#ЛетовоСакам

#ЛетовоСакам

Преку кампањата #ЛетовоСакам, АИЕСЕК Македонија ви ги претставува волонтерските пракси кои се дел од мерките за подобрување на овие проблеми, но и имаат за цел да се покрене иницијатива за развивање на свеста кај луѓето, особено младите.

Денови на младата Македонска проза во Софија

Денови на младата Македонска проза во Софија

Од 27 до 29 април годинава во Софија – Република Бугарија, во организација на Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ од Скопје, во соработка со Културно-информативниот центар на Република Македонија во Софија, ќе се одржи манифестацијата Денови на младата македонска проза, со финансиска поддршка на Министерството за култура на Република Македонија.

Коноп фест: да за канабисот во медицински цели

Коноп фест: да за канабисот во медицински цели

Настанот беше организиран од здружението за афирмација на лековитите својства на канабисот „Канабис Клуб“, со поддршка од многу независни граѓани, бројни невладини организации и здруженија како и од амбасадите на Данска, Австрија, Словенија и Холандија во Македонија. Преку овој настан, на мирен начин и со забава и музика, организаторите сакаат да испратат една јасна порака: да за канабисот во медицински цели!

Општата перцепција за хуманистичките науки

Општата перцепција за хуманистичките науки

Хуманистичките науки се разликуваат од другите науки и тоа е неспорно. Апстрактноста и слободниот простор за пополнување е веројатно она што најмногу ги одвојува од другите науки. Такви се и методите и пристапот на проучувањена нивниот домен. Така, во овие науки црвените линии колку и да постојат, често се поместуваат,се бришат или се доцртуваат. Овие науки неретко се обидуваат да ги протолкуваат феномените од нашето опкружување што ги искусуваме посредно или непосредно, зашто, првично го испитуваат човекот и неговото суштествување и делување. Ова не значи дека во хуманистичките науки не постојат закони и правила, напротив.

Пиши ни го своето мислење