На „Медицинар“ да му се стави катинар!

Прикаска без почеток и без крај. Безброј пати досега се чуло дека условите за домување во студентската населба „Невена Георгиева-Дуња“, меѓу младите позната како „Медицинар“, се најлоши од сите постојни капацитети за сместување на студентите во главниот град. Пред само неколку дена, Министерството за образование објави повик за избор на градежна фирма, којашто ќе реновира дел од студентскиот дом „Гоце Делчев“. По завршувањето на тамошните градежни зафати, целосно нов објект ќе се градел и на сегашната локација на скопскиот „Медицинар“. Проектното решение веќе постоело, но сè уште не е утврдена конкретна временска рамка. Како што се образложува од МОН, капацитетите на студентските домови биле ограничени па, за да не се доведе во прашање сместувањето на студентите што ги исполнуваат законските услови за легло, реконструирањето ќе се одвивало етапно и во согласност со временската динамика во акцискиот план за реконструкција. Дотогаш, по силата на нештата, остануваме сведоци на студентскиот неживот.

DSC_0406

Кристина Иванова

DSC_0410

Кристина Иванова

DSC_0421

Кристина Иванова

DSC_0425

Кристина Иванова

DSC_0440

Кристина Иванова

DSC_0447

Кристина Иванова

DSC_0471

Кристина Иванова

DSC_0473

Кристина Иванова

DSC_0497

Кристина Иванова

DSC_0499

Кристина Иванова

Фотографии: Кристина Иванова

СПОДЕЛИ КОМЕНТАР

Скорашни содржини

Делата од омраза не можат да бидат само нарушување на јавен ред и мир

Делата од омраза не можат да бидат само нарушување на јавен ред и мир

Активистите за ЛГБТИ правата, настаните организирани од ЛГБТИ организациите, ЛГБТИ Центарот за поддршка се често мета на физички напади и насилство, за кои речиси никогаш полицијата не ги наоѓа сторителите. Ја повикуваме полицијата и Основното јавно обвинителство да ја променат својата практика и овојпат итно да го најдат сторителот и истиот да го гонат согласно Кривичниот закон.

Се буди сè! Извира од нас! [галерија]

Се буди сè! Извира од нас! [галерија]

Објективот на Елена Фидановска, фати се, собра на едно место, го измеша. Финалниот производ е генијален.

ENGAGE-ВИЗИЈА КОЈА СТАНА РЕАЛНОСТ

ENGAGE-ВИЗИЈА КОЈА СТАНА РЕАЛНОСТ

Четврта година по ред, конференцијата за друштвен активизам, ENGAGE,во организација на Младинскиот образовен форум (МОФ), викендов ги собра на едно место граѓанските и интернет-активистите, новинарите, студентите,љубителите на активизмот, претставниците на невладините организации, на граѓанските движења, како и претставниците од Студентскиот, Средношколскиот, Професорскиот и Наставничкиот пленум, основачите на активистички платформии други. Од едноставна идеја, да се иницираат општествено-прогресивни промени во Македонија и да се насочат младите да размислуваат токму во таа насока, денес ENGAGE стана тренд, омилен меѓу младите и повозрасните од најразлични општествени сфери кои искрено сакаат да придонесат за подобрување на животот во нашата земја.

#ЛетовоСакам

#ЛетовоСакам

Преку кампањата #ЛетовоСакам, АИЕСЕК Македонија ви ги претставува волонтерските пракси кои се дел од мерките за подобрување на овие проблеми, но и имаат за цел да се покрене иницијатива за развивање на свеста кај луѓето, особено младите.

Денови на младата Македонска проза во Софија

Денови на младата Македонска проза во Софија

Од 27 до 29 април годинава во Софија – Република Бугарија, во организација на Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ од Скопје, во соработка со Културно-информативниот центар на Република Македонија во Софија, ќе се одржи манифестацијата Денови на младата македонска проза, со финансиска поддршка на Министерството за култура на Република Македонија.

Коноп фест: да за канабисот во медицински цели

Коноп фест: да за канабисот во медицински цели

Настанот беше организиран од здружението за афирмација на лековитите својства на канабисот „Канабис Клуб“, со поддршка од многу независни граѓани, бројни невладини организации и здруженија како и од амбасадите на Данска, Австрија, Словенија и Холандија во Македонија. Преку овој настан, на мирен начин и со забава и музика, организаторите сакаат да испратат една јасна порака: да за канабисот во медицински цели!

Пиши ни го своето мислење